Header AD

Patutlah bila hujung minggu tak cukup troli di Aeon Big Alamanda.

loading...
loading...
Patutlah bila hujung minggu tak cukup troli di Aeon Big Alamanda.


Mudah & memudahkan

Untuk lebih dari 1 bulan saya memerhatikan troli-troli ditinggalkan di tepi jalan dalam kawasan perumahan Presint 16. Dari seminggu ke seminggu makin bertambah troli. Patutla bila hujung minggu tak cukup troli di Aeon Big Alamanda.

Maka timbul la idea nak bawa "pulang" troli-troli ke Alamanda. Semakan melalui Google Maps menunjukkan jarak hanya 1km ke Alamanda dari Surau Ar-Rahman, yang akan melalui laluan pejalan kaki.

Alhamdulillah 3 rakan sekerja: Shahidin MohamadKhairul Fuadi & Dortze Fahmi nak turut bersama-sama menyumbang tenaga.

Maka sekitar 6.15 ptg tadi kami mula mengumpul troli. Tapak bermula adalah di hadapan Surau Ar-Rahman. Di situ ada 19 troli.

Kami ikat pemegang hujung ke hujung dengan tali rafia & mula menolak. Seorang jaga di setiap hujung troli & 2 lagi di sisi kanan & kiri.

Sepanjang jalan kami mengutip troli, sehingga lah ke Alamanda kami membawa 22 troli. Sampai ke Alamanda pukul 7.15mlm.

Cabaran?

1. Memerlukan tenaga especially bila jalan yang mendaki. 

2. Nak melintas jalan. Kami melalui traffic light, menunggu lampu hijau & melintas.

3. Mengendalikan troli yang banyak lebih kurang macam bawa treler panjang. Tali rafia putus semasa perjalanan mencapai 700m.


Kenapa buat?

1. Masyarakat harus dididik bahawa secara asasnya, mengambil sesuatu bukan hak kita tanpa kebenaran adalah mencuri. Jadi kami hanya tolong mengembalikan hak Aeon Big supaya tak tergantung urusan peminjam yang mungkin lupa mengembalikannya.

2. Setiap hujung minggu troli tak mencukupi. Allah s.w.t telah berjanji Barang siapa yang menjadikan mudah urusan orang lain, pasti Allah akan memudahkannya di dunia dan di akhirat.

3. Saya telah share di talk saya minggu lepas, nak buat baik tak semestinya grand. Secara asasnya bila kita menjadikan hidup seseorang itu lebih baik atau gembira, itulah kebaikan.
Jangan Lupa Like Page Ini Untuk Mendapatkan Segala Berita Yang Paling Terkini!!
Patutlah bila hujung minggu tak cukup troli di Aeon Big Alamanda. Patutlah bila hujung minggu tak cukup troli di Aeon Big Alamanda. Reviewed by kak tie on 1:50:00 PTG Rating: 5

Tiada ulasan